torstai 27. lokakuuta 2016

Aikaa omalle itselleen

Maailma tempoo meitä moneen suuntaan ja eri medioiden välineet täyttävät tietoisuutemme sanoilla, teksteillä, musiikilla. Kiire täyttää elämän. On juostava kellon mukaan töihin ja sieltä kauppaan, jotta ehtii oikealla kellon lyömällä harrastustunneille. Sieltä äkkiä kellon mukaan nukkumaan, jotta jaksaa herätä töihin. Ja taas seuraavana päivänä sama rumba alusta.

Entä jos pysähtyisit? Miettisit sitä mikä tekee sinulle hyvää juuri nyt, tässä hetkessä. Hetki hiljaa puiston penkillä järven sileää tyyneyttä katsellen. Tai hetki istuallaan, silmät suljettuina, antaen muiston auringon lämmöstä käväistä tunteena iholla. Tai hetki seisoallaan, raikasta syysilmaa hengitellen, antaen mielen vaipua tekemisen olotilasta olemisen olotilaan. Antaisit hetken itsellesi.

Monien eri tutkimusten mukaan luonnon läheisyys elinympäristössä vähentää sairastavuutta ja lisää ihmisen onnellisuutta. Luonnon näkeminen, kokeminen ja aktiivinen luonnossa tekeminen lisäävät tutkimusten mukaan ihmisten hyvinvointia monella tapaa. Luonnon merkittäväinä hyvinvointovaikutuksina ovat verenpaineen aleneminen ja fyysisten oireiden väheneminen sekä stressin lieventyminen. Luonto piristää mieltä ja auttaa unohtamaan arkiset huolet ja murheet. Jo luonnon näkeminen ja kuuleminen saa aikaan positiivisia vaikutuksia. Luontokuvat ja -äänet voivat lievittää kipua ja kohentaa mielialaa.

Ja se kaikki on tuossa lähellä, niin äärellään, meidän tavoitettavissa kun vain tartumme hetkeen ja pysähdymme viemään itsemme luontoon. Avaamaan silmät näkemään eri vuodenaikojen kierron ja värimaailman. Kuunnellen puiden suhinaa tai laineiden liplatusta. Hengittäen puhdasta raikasta ilmaa.

Sen kaiken löydät täältä Punkaharjulta. Ottaisit viikonlopun aikaa nauttia lomasesta. Varaisit majoituksen Luhtihotelli Topeliuksesta, jossa tarjouksena - 10 % listahinnasta marraskuun loppuun saakka. Kävisit kävelemässä upeassa ikiaikaisessa metsässä tai kulkisit pyörällä metsäteitä pitkin. Nauttisit olostasi ja seudun ravintoloista saatavasta hyvästä ruuasta. Illalla lämmittäisit saunan ja pujahtaisit pehmeän peiton alle. Antaisit luvan itsellesi olla ja nauttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti