torstai 19. heinäkuuta 2012

Viehättävä Punkaharjun kulttuurireitti

Päätin eilen käväistä ennen työpäivän aloittamista tutustumassa Punkaharjun kulttuurireittin. Olen usein pohtinut, että reitti pitäisi käydä testamaassa, mutta aina se on vaan jäänyt. Onneksi tuli nyt reitti kierrettyä, sillä se on kerrassaan hieno ja mielenkiintoinen.


Kulttuurireitti on merkitty valkoisin merkein.


Metlan tekemän reittikartan mukaan reitti alkaa Punkaharjun vanhalta asemalta, mutta ei ole mitään estettä sille, että aloituspaikka on joku muu. Jos lähtee liikkeelle täältä Tuunaansaaresta, kannattaa ehdottomasti jättää auto tänne ja ylittää silta kävellen. Sillan jälkeen voi suunnistaa asemalle tai aloittaa reitin Valtionhotellilta. Hotellille on oikein hyvät opasteet.


Reitin voi aloittaa Punkaharjun vanhalta asemalta.

Me aloitimme tällä kertaa asemalta. Asemalla on tänä kesänä erittäin mielenkiintoinen Punkaharju-näyttely. Jos vaan näyttely on avoinna, kannattaa siihen tutustua ehdottomasti. Viehättäviä kuvia ja tarinoita Punkaharjun historiasta. Me olimme käyneet näyttelyssä jo aikaisemmin, joten suuntasimme suoraan reitille.


Lehmuskujan puut ovat lähes 100 vuotta vanhoja.

Asemalta edetään metsämuseo Lustoa kohti pitkin viehättävää ja suojaisaa lehmuskujaa. Kujan lehmukset ovat lähes satavuotiaita, mutta erittäin hyväkuntoisia. Ihastuttava pätkä kerrassaan.


Luston viereessä on viehättävä talas.

Seuraavaksi reitti vie Luston ohi. Museokäynnille kannattaa varata ihan oma aika, mutta sen verran Luston tykönä kannattaa pysähtyä että käy rannalla olevassa venetalaksessa katsomassa tervattua kirkkovenettä. Venettä saa kuulema vuokrata Lustosta jos iskee into päästä Saimaalle:-)


Näkymä Pususillalta.

Lustosta jatketaan Finlandian kautta Pususillalle, joka on jokaisen romantikon must-paikka Punkaharjulla. Kerrotaan, että silta on saanut nimensä siitä, että ympärillä oleva kaunis luonto on innottanut vierailijat hellyydenosoituksiin. Saattaahan se olla niinkin:-)


Tätä harjutietä pitkin voit astella suoraan Valtiohotellin pihaan.


Seuraavaksi kavutaan harjulle, ja halutessaan voi tepastella vanhaa kuriiritietä pitkin. Punkaharjun harjutien historia alkaa 1500-luvulta, jolloin muodostettiin tieyhteys Viipurinlinnasta v. 1475 perustettuun Olavinlinnaan.


Keisarinnan huvilasta on myös käytetty nimitystä "Villa Punkasyrjä".


Harjun päältä löytyy myös upea Punkaharjun Valtionhotelli ja Keisarinnan huvila. Näistä ja muista reitin kohteista löydät enemmän tietoa Metlan tuottamasta Kulttuurireittikartasta. Kerrassaan hieno reitti, jonka varella on paljon mielenkiintoisia kohteita ja ennen kaikkea upeita maisemia. Suosittelen.

maanantai 2. heinäkuuta 2012

Kesämaa

Savolaisen Heini vietti pari päivää Kesämaassa. Tässä Heinin kuvakertomus vesi- ja puuhapuistosta.

Tässä Kesämaan touhupaikkoja ja ympäristöä, annetaan kuvien kertoa!

Juuri uusittu krokoliuku on myös pienempien makuun. Miltä tuntuisi istua krokotiilin hampaiden välissä?

Jos uskallat koskirengasliu´un pyörteisiin, voit laskea eri kokoisilla ja värisillä renkailla, jotka löytyvät liukumäen juurelta.

Uusilla törmäilyveneillä kelpaa huristella.

Kesämaahan on saapunut hurjasti uusia pomppulinnoja!

Tämä pomppulinna näyttää alkuun hurjalta, mutta kyllä sinne ihan pienetkin ovat uskaltautuneet laskemaan , lopputuloksena kikatusta :-).
Jungle Run- pomppulinna on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen!  Pomppuilijat voivat kokeilla, kuka pääsee ensimmäisenä esteiden yli ja ali toiselle puolelle.

Kesämaassa voit myös kokeilla minigolfia! Mailat ja pallot voi lainata kioskilta.

Alueella on kolme trampoliinia, joissa kaikissa on suojaverkot. Ja eikun pomppimaan!

Juuri avatusta Angry Birds-kioskista saat kaikkea, jäätelöstä ja pillimehusta pulliin ja limuihin. Ja tottakai myös kaikenkokoisia ja -värisiä Angry Birdsejä! Saatavilla on myös muistikirjoja, pelikortteja, laukkuja, reseptikirjoja ym.

Polkuautopuistossa voit tietenkin polkuautoilla! Muista osallistua Kesämaan nopeusajokilpailuihin  joka keskiviikko heinäkuun loppuun saakka.

Leewi-laivassa voit kiipeillä, laskea liukumäkeä ja tehdä vaikka mitä muuta!




Tämä sekä kolme muuta kuvaa yllä: Seikkailurata on jännittävä kiipeilypaikka koko perheelle! On liukumäkiä,  riippusiltoja, rengasliukuja ym.

Olavinlinnassa voit kiivetä torniin tai seikkailla tunneleissa.

Vesiliukumäki on yli 150 m pitkä. Jos haluat lisävauhtia, ota mukaan muovialusta, niin vauhtisi kasvaa!

Pienemmässä vesiliukumäessä (kuvan vasemmassa reunassa) sekä altaassa voit vilvoitella kuumana, ja ehkä vähän kylmenmpänäkin, kesäpäivänä. Altaan reunassa olevassa kahluualtaassa onnistuu myös pienempien pulikoiminen.

Kesämaan alueelta löytyy myös ravintola, josta saat hampurilaisia, kebabia, salaattia ym. Jos nämä eivät maistu, läheltä löytyy myös Ravintola Paviljonki lounaineen sekä a la carte-annoksineen.

Sani Saukon seikkailurata.